I. Ferihegyi Ikarus Találkozó

Az Légiközlekedési Kulturális Központ neve már eddig is ismert volt a típus kedvelőinek körében, a 2019 július 6-7. napjain megrendezett eseményen pedig sikerült talán még több emberrel megismertetni.

Az eddig három alkalommal megtartott, évenkénti Nagy Reptéri Ikarus Fotózás mellett ez egy kicsit ellentétesen zajlott, főleg a statikus bemutató volt előtérbe helyezve, viszont cserébe kis híján 40 járművet csodálhatott meg a nagyérdemű a neves gyártótól. A helyszín ezúttal is az LKK főhadiszállása, az Aeropark volt. Ennek köszönhetően a kiállított buszokat repülőkkel lehetett fotózni, ami mondhatni páratlan élményt nyújt az egyszeri fotósoknak.

Mi a szombati napon látogattunk ki, így írásunk további részében az aznapi programot részletezzük. Reggel nyolc órakor még kicsit hiányos volt a kínálat, tíz óra körülre érkezett be még pár Ikarus, többek között a DAKK egyik gázos 280-asa, valamint 266-osa.

Előbb az egyik, még aktív szegedi 280...

...majd a 266-os gördült be a DAKK-tól.

A járművek többsége belülről is megtekinthető volt, közben a tulajdonosoktól és sofőröktől kérdezhettek az érdeklődök. Akinek pedig ennyi mese nem volt elég, az Ikarus Talkshow-t hallgatva további érdekes történeteket ismerhetett meg, többek között László Annától, aki az Ikarus járműtervező csapatát erősítette egykoron, valamint Simon Pali bácsitól, aki a Lanta Consulting Kft. tulajdonosaként megannyi jármű restaurálását és megőrzését segítette.

Természetesen aki utazni szeretett volna a járművekkel, az se maradt hoppon: a Deák Térről a BPO-477 és az MTZ-970 teljesített ingajáratot a Ferihegy melletti repülőmúzeumba, valamint 800 Ft-os jegy fejében az egyes terminálhoz, majd onnan vissza lehetett élménybuszozni a kiállított járművek egy részével.

A buszokon kívül az LKK elhozta oldtimer személyautóit is, a felújított Mil Mi-2-es mellett pedig két korabeli mentőautó volt fotózható.

A találkozó talán legnagyobb dobása a nagyközönség előtt először debütáló 250SL Tárgyalóbusz volt.
P-00404 19A járművet a Honvédségtől vásárolta az LKK idén. A busz Göncz Árpád köztársasági elnök tárgyaló busza volt. 2013 óta állt, 1989-ben gyártották, Rába D2156HM6UT motor dobog benne, és mindösszesen 30000 kilométert futott. Közelebbről tanulmányozva is megállapítható volt, hogy gyönyörű állapotban van, mintha nemrég gurult volna le a szalagról. Látszik, hogy megkímélték és vigyáztak rá. Eredeti rendszáma BFA-058 volt, a találkozón "próbarendszámmal" vett részt.

Ikarus 250.72

A vezetőfülkében eredeti Videoton rádió jelzi a busz érintetlenségét:

P-00404 19

Az utastérben 11 körbe forgatható fotel gondoskodik a kényelemről, állítható háttámlával és a karfában hamutartóval. Az első 4 fotel egy függönnyel leválasztható. Az utolsó sorban található 4 normál szék is.

P-00404 19

A busz hátuljában található az igazi varázslat, ez teszi Super Luxussá a buszt. A bal oldalon található a mosdó, jobb oldalon pedig a konyha, különböző tárolórekeszekkel és egy külön rádióval.

Összességében egy színvonalas, érdekes programmal bővült az Ikarus rajongók éves naptárja. Fotós szempontból kisebb csalódásra adott okot, hogy a reggel nyolcra behirdetett, Malév 767 vezérsíkja előtti fotóbeállás nem volt megtartva, a statikus bemutatóra viszont aránylag jól lettek beállítva a buszok, délelőtt az egyik, késő délután a másik "sorfalra" lett jó fény.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozlekkep.blog.hu/api/trackback/id/tr3314930108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Közlekedési Körkép

Beszámolók, fotók, érdekességek a közösségi közlekedés, és a járművek világából.

Extra tartalmakért nézz be Facebook oldalunkra:

Címkék

408 (1) 610 (1) 620 (1) 75 (1) Aeropark (1) Anadolu (3) Aszófő (1) Atak (1) B120 (1) Balaton (1) Balatonfüred (1) Benz (1) BKV (2) Budapest (2) busz (2) buszközlekedés (1) C68E (1) Citiport (1) City (1) E (1) electric (1) elektromos busz (2) esemény (1) Ferihegy (1) Ikarus (1) Isuzu (2) kaposvár (2) Karsan (1) Krakkó (1) Krakow (1) Kraków (1) Lengyelország (1) Life (1) Lions City (1) LKK (1) M40 (1) M61 (1) M62 (1) Malév (1) MAN (1) MÁV (1) MB (1) Mercedes (1) midi (1) Modulo (1) MPK (1) Nohab (1) nosztalgia (1) Novociti (1) Novociti Life (1) Örvényes (1) Poland (1) Púpos (1) retro (1) Sprinter (1) Szergej (1) találkozó (1) tesztbusz (5) tömegközlekedés (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása